Status för landsbygden #5

Under sommaren har det hänt saker på landsbygden.

Grävningen har startat och de har i skrivande stund grävt ungefär hälften av de 20,5 km som i dagsläget är projekterat.

Det är nästan 100 anslutningar som ska matas med slang och av dem runt 85 som ska ha aktiv fiber, och som planen ser ut nu så kommer slangen vara färdiglagd runt sista september. Detta innebär att slang fram till huset bör (ska) vara färdiggrävt då för de med aktiv anslutning.

Under oktober är planen att fiber ska blåsas in, och vartefter det blir klart kommer installatören och monterar mediekonverter. Glöm inte att göra hål innan installatören kommer. De tar mellan 800-950:- beroende på vägg om de behöver göra hål. Billigare alternativ är lokala ViboTec (de tar runt 450-500:-) och kan även hjälpa till med installation av nätverk m.m. i huset.

Då vi har grävt ungefär hälften av sträckan på landsbygden har vi fått ett bra bild om vad grävningen kostar per meter och vi arbetar just nu med att göra en så bra uppskattning av vad resterande del kommer att kosta så att vi kan skicka ut en så korrekt andra faktura som möjligt. Mer information kommer inom kort.

Med önskan om en trevlig sensommar.

This entry was posted in Fiberfrågor, Fibernytt, Information and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *