Frågor och svar – FAQ

Här kommer vi lägga upp frågor och svar på vanliga frågor.

I slutet på sidan finns ett formulär att fylla i. Styrelsen (eller den som kan svaret) kommer att försöka svara på frågorna.

Dina kommentarer kommer granskas av någon i styrelsen innan de läggs ut. Detta är för att undvika oseriösa inlägg samt spam.

10 Responses to Frågor och svar – FAQ

 1. Mats says:

  Vad finns det för alternativ för att koppla in TV’n till mediekonvertern?

  • styrelsen says:

   För att kunna se på TV via fiberanslutningen behövs det en TV eller digitalbox (kallar båda digitalbox hädanefter) som kan kommunicera (kopplas ihop) med internet. Digitalboxen kommer med stor sannolikhet den tjänsteleverantör som du köper TV-tjänsterna från tillhandahålla.
   Internet kommer in till huset via mediekonvertern (tillhandahålls av fiberleverantören).

   Det finns många alternativ hur man kan skicka TV-datan från mediekonvertern till digitalboxen.

   Här kommer tre alternativ (sen finns det olika varianter på dessa).

   1. Med en kabel (en s.k. TP-kabel med RJ45 kontakter). Finns färdiga kablar från 25 cm till 50 meter, finns även för fast installation då man klämmer dit kontakterna i efterhand (mindre hål i väggen).
   Mediekonverter < ----> digitalbox < ====> TV

   2. Trådlöst. Ett antal olika produkter finns som skickar TV-datan mellan en burk trådlöst till en annan burk. Denna burk kopplar man sedan in i sin digitalbox med en kabel.
   Beroende på om du har en trådlös accesspunkt för internet, eller bara vill skicka TV’data trådlöst skiljer sig utrustningen lite åt. Exemplet nedan är ett förslag där man har en trådlös accesspunkt för internet.
   Mediekonverter < ----> Trådlös accesspunkt Trådlös Nätverksbrygga < ----> digitalbox < ====> TV

   3. Via elnätet s.k. Homeplug. Ser ut som en vanlig timer man har till fönsterlampor, men har en eller flera kontakter för TP-kabel. Man nyttjar det befintliga elnätet, kravet är att ”sändare” (vid mediekonvertern) och ”mottagaren” (vid TV’n) ligger på samma el-FAS.
   Mediekonverter < ----> dosa i eluttag < ####> dosa i eluttag < ----> digitalbox < ====> TV

   < ----> TP-kabel
   < ====> HDMI/SCART kabel
   < ####> Elkablel

   Länkar till exempel av produkter:
   Nätverkskablar
   Homeplug
   Trådlöst
   Telia erbjuder en trådlös produkt som ska vara enkel att använda. Ena ställer man vid mediekonvertern och den andra vid digitalboxen Ruckus Mediaflex N

 2. Mats says:

  Om jag ska dra nätverkskabel (TP-kabel) i huset, vad ska jag då välja för sort?

  • styrelsen says:

   TP-kabel är en partvinnad kabel kabel med RJ45 kontakter, och klassas i något som kallas category (CAT), och det minsta man ska välja idag är Catigory 5e (CAT5e) som är kompatibel med 1 Gbit/s nätverk (1000 Mbit/s). CAT6 som är nästa steg i standarden klarar 10 Gbit/s, så den är mer framtidssäker. Båda dessa kablar klarar längder på ca 90 meter (55 meter för 10 Gbit/s på CAT6). Category syftar inte bara på kabeln utan även router och digitalboxar måste klara en viss category för att datahastigheten ska vara godkänd.

   Länkar till Wikipedia om dessa kablar (Vissa engelska).
   CAT5e
   CAT6

   800px-CAT6_twisted_pair

   Det finns häftigare kablar, ex CAT6a och CAT7, men de är inte så vanliga ännu, och det kan vara svårt att hitta installationskabel och kontakter. Färdiga kablar för CAT6a finns på Kjell o Co.

   Sedan kan man välja på skärmad eller oskärmad kabel. På Kjell o Co har de två varianter. UTP och FTP. UTP är oskärmad, och FTP (eller ScTP) har en folie som skärmar mot omgivande elektriska störningar.

   Väljer man FTP-kabel ska man vara medveten om att även kontakterna på utrustningen (digitalbox, router mm) måste ha jordade RJ45 uttag för att det ska fungera bra. Drar man egna kablar måste man vara noga med att folien får bra kontakt med jordblecket i kontakten när man klämmer dit kontakten (om man inte köper färdigklämda förstås).
   Drar man nätverkskabeln (TP-kabeln) parallellt och nära en el-kabel som går till ett uttag där man tar ut mycket effekt (spis, vattenkokare, dammsugare) så kanske man ska överväga FTP.
   Priset går upp med ca 1:-/meter vid vid köp av 100 meter för skärmad kabel.
   Priset mellan CAT5e och CAT6 kablar är i storleksordningen 1:-/meter vid köp av 100 meter. Tror man sig köra över 1 Gbit/s så bör man satsa på CAT6 eller högre.

   På Kjell o Co kostar 100 m UTP CAT5e 449:-, 100 m UTP CAT6 549:- och 100 m FTP CAT5e 529:-
   Det finns även rullar på 305 m för 899:- (CAT5e) resp 1099:- (CAT6).

 3. Mats says:

  En granne hade en mäklare förbi för omvärdering av huset för en tid sedan. Enligt mäklaren skulle en fiberanslutning göra att värderingen skulle bli ca 70.000 högre. En tanke att ha med sig.

  Jag ska ta och ringa runt till några mäklare och höra om det är generellt så, eller om det var en engångsföreteelse.

  Återkommer.

  • admin says:

   Jag har missat att uppdatera denna kommentar. Jag ber om ursäkt.
   De fyra mäklarna jag pratat med håller alla med om att det inte är en nackdel att installera fiber.
   De ser att fiberanslutning har seglat upp som en viktigare och viktigare kategori för de som söker hus. Områden som har fiberanslutning är mer poppulära en områden utan. Priset på enskilld fastighet idag kan inte relateras till om den har fiber eller ej, men på sikt kommer sökvilkoren för de som letar hus innehålla fiberanslutning och då kommer de hus som inte har det sorteras bort.

  • admin says:

   Personligen skulle jag vara intresserad av ett område där det går att fiberansluta sig. Ett hus utan fiber i ett sådant område skulle fortfarande intressant, men när jag får reda på att det kan kosta 30-40.000:- att ansluta sig kommer det vara en faktor i budgivningen.
   Ett hus med fiber indraget, eller med passiv anslutning kommer vara mer attraktivt i en budgivning. Kanske rent av 30-50.000:- mer för att slippa krångla med inkopplingen.

 4. Anne-Marie Andersson says:

  På baksidan av huset där kabeln de sista 3 meterna ska in i huset finns en träaltan uppbyggd på reglar cirka 50 cm i höjd, kan kabeln läggas direkt på marken där (och bara skyddstäckas med något rör) eller måste man riva upp hela altanen och gräva?

  • Mats says:

   Fiberföreningen kommer göra ett områdesbesök för att försöka reda ut just sådana här frågor.
   Det kommer komma ett mail, samt publiceras på hemsidan när besöket är planerat.

 5. Mats says:

  Preliminär guide till hur anslutningen i huset skall utföras.

  Guide. Guiden är från Utsikt, och Söderköpings kommun ser över om det är detta som ska gälla. Det förekommer en del specialfall (ex. intag i venil till krypgrund).
  Mer info kommer när vi vet mer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *